Poza tym mam wrażenie, że przy dużych przebiegach 16' mniej zużywają się niż 15' (większa średnica) - czy ktoś mógłby zweryfikować moją hipotezę?
Średnica zewnętrzna opony jest taka sama, więc raczej nie o to chodzi.
Opona 16" jest zazwyczaj szersza od 15", więc nacisk jednostkowy będzie mniejszy, a co za tym idzie, także mniejsze zużycie opony.
Tak jak w temacie O1FL rocznik modelowy 2002 SDI, czy przy zderzeniu np lewym przednim rogiem strzela tylko poducha kierowcy czy obie poduchy chodzi mi o zasadę działania tego systemu. Są jakieś czujniki w poszczególnych podłużnicach czy tylko jeden centralny sterownik który jak trzeba to odpala zawsze obie poduchy. Dodam że nie mam wyłącznika poduszki pasażera.
u mnie uderzenie było bardziej prawym przednim rogiem a wystrzeliły obie poduchy. I bardzo dobrze bo uderzenie było potężne (według świadków uniosłem się nad ziemię i obróciłem w powietrzu :wink: ). Lewa strona o wiele mniej zniszczona niż prawa, podejrzewam że są dwa czujniki i każdy z nich uruchamia obie poduszki. Jednak czołowe uderzenie dla kierowcy i pasażera może być tak samo niebezpieczne, niezależnie którą stroną przywalisz...
Komentarz